1878 г. – С указ на княз Александър Дондуков-Корсаков се създава

...
1878 г. – С указ на княз Александър Дондуков-Корсаков се създава
Коментари Харесай

На този ден: Създадена е Българската армия

1878 година – С декрет на княз Александър Дондуков-Корсаков се  основава Българската войска . Първото бойно кръщене на армията е през 1885г., когато стартира Сръбско-българската война. Сърбите потеглят към България незабавно след Съединението. Армията ни обаче съумява да ги изтласка и даже потегля към Белград, когато е спряна от Австро-Унгария, която декларира, че ще разгласи война на България в случай че доближи Белград. Българската войска взе участие още в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международни войни.
Прочетете още
През 1924 година в Париж  е учредена Международната организация по шахмат – ФИДЕ . По този мотив днешния ден е разгласен за Международен ден на шахмата.

През 1941 година руският ръководител  Сталин основава Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) , като сплотява Министерството на вътрешните работи и Държавна сигурност, и назначава Лаврентий Берия за негов началник. По-късно Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) ще се преобразува в Комитет за Държавна сигурност (на СССР).



През 1944г. е  осъществен несполучлив атентат против Адолф Хитлер . Заговорът е именуван още интервенция „ Валкирия “ и е несполучлив опит за държавен прелом в Германия.

Извършен е от офицери от Вермахта, водени от полковник Клаус декор Щауфенберг. Самият Щауфенберг влиза на конференция, на която участва Хитлер, дружно с 20 офицера. Той носи куфарче, в което е сложена бомба. Полковникът слага куфарчето под масата, наоколо до Хитлер. Малко по-късно получава планувано телефонно позвъняване и напуща залата. Предполага се, че полковник Хайнц Бранд, който е стоял до фюрера, несъзнателно е избутал куфарчето с крайници си, спасявайки живота му, само че обричайки своя.

В 12:42 часа залата е разрушена от бомбения гърмеж. Повече от 20 души са ранени, а трима офицери умират след това. Хитлер оцелява.

Докато Клаус се завръща в Берлин, тук-там към този момент се е разнесла мълвата, че Хитлер е мъртъв. На доста места превратът върви добре. Градски пълководец и конспиратор военачалник Пол декор Хасе разпорежда на майор Ото Ернст Ремер, да охранява „ Вилхелмщрасе “ и да арестува министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. Във Виена, Прага и на доста други места войските арестуват офицерите от Секретен сътрудник.

В последна сметка излиза наяве, че бомбата от куфарчето на Щауфенберг не е съумяла да убие Хитлер, по тази причина проектът за завземане на основните места в Берлин благодарение на звена от аварийна войска стартира да се проваля. Мнозина считат, че един от най-големите фактори, възпрепятстващи този прелом да набере действително движение, е неуспехът на войските на място да придобият надзор над връзките, идващи и излизащи от Берлин. Адолф Хитлер и командирите му съумяват да изнесат тирада след опита за прелом, което на собствен ред води до бързо преустановяване на преврата като цяло.

Клаус и съидейниците му биват неотложно хванати и екзекутирани.

През 1974г.  турската войска окупира Северен Кипър , след военния прелом, проведен от гръцката военна хунта. И до през днешния ден Кипър е разграничен на Северен Кипър под контрола на Турция - страната е приета единствено от Турция. Южен Кипър, в който се приказва на гръцки и е страна приета от целия свят.

През 2017-а година умира  Честър Бенингтън , който е вокалист на групата Linkin Park.


Честър Бенингтън
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР